Lehmantrilogin

Lehmantrilogin Kulturhuset Stadsteatern

LEHMANTRILOGIN, En kall septembermorgon 1844 stiger en ung man från Bayern i land i New Yorks hamn. Passkontrollanten uppfattar inte hans judiska namn, så nu är han Henry Lehman.

Tillsammans med sina två bröder börjar han handla med bomull i den amerikanska södern och bygger en förmögenhet. De flyttar verksamheten till New York och är bland de första att se  möjligheterna i samtidens stora uppfinningar. Järnvägar, flygplan och olja expanderar företaget i ett skeende som  följer den moderna kapitalismens historia.

163 år senare kollapsar deras skapelse, Lehman Brothers är bankrutt och orsakar den största finanskrisen i modern historia.

Termentoo big to fail” är en teori inom finansvärlden och syftar på tanken att en bank eller finansinstitut är så stort, komplext och sammankopplat med andra företag att staten aldrig skulle låta det gå i konkurs. Det skulle kunna äventyra andra företag, låntagare och sparare. Ändå hände det med Lehman Brothers.

Lehmantrilogin är skriven av den italienska författaren Stefano Massini, den hade urpremiär i Paris 2013 och har sedan spelats runt om i Europa, i New York och på West End. I sin pjäs följer han västerlandets kapitalistiska system genom berättelsen om en judisk familj som immigrerar till USA. Pjäsen följer familjen Lehman fram till 1980-talet.

“Befriande modigt om familjen Lehman” Expressen

“På ett snillrikt sätt knyter scenografin ihop Lehman Brothers äldre och moderna historia. Likaså är regin sömlös när det gäller att bygga och befolka ett helt universum med bara tre skådespelare. Uppsättningen är en ren hyllning till teaterkonstens möjligheter.” Expressen

Lehmantrilogin visar oss att ingen är too big to fail.” DN

Lehmantrilogin – fyra timmar stor teater.” Kulturbloggen

Carolina Frände är regissör, tidigare konstnärlig chef vid Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen samt forskare vid Institutet för framtidsstudier och doktorand i företagsekonomi vid Stockholms universitet.